ITA | ENG

Saffron

Saffron is a valuable agro-food product that can be grown in marginal and mountain Italian areas and suitable for sustainable agricultural practices. Therefore it is a recurring topic in Ge.S.Di.Mont – UNIMONT reseach centre – activities.

UNIMONT carries out research and boost activities related to saffron and supports VAL.TE.MO. association in the quality analysis service of this spice.

e.S.Di.Mont., in collaboration with VAL.TE.MO. association, organizes events for the development of saffron supply and production chain, including: Technical Tables for Saffron producers and seminar-workshop initiatives available also in streaming and on demand.

FURTHER INFORMATION

We recommend to visit the website of Val.Te.Mo. the facebook page zafferano-UNIMONT and the blog ororossodellealpi  ororossodellealpi for information on the spice analysis service and to stay updated on news and activities about saffron.

Note: this pages are available only in italian.


SAFFRON PRODUCERS MAP

You can find here the map of Italian saffron producers. More than half of the farmers mapped carry out qualitative analyzes by us!

If you produce saffron in Italy and want to give visibility to your company contact us and we will put you on the map.

SUPPORTERS

The research, training and enhancement activities inherent to saffron and its supply chain have been supported by the following projects:

  • Convenzione Operativa DARA – Dipartimento per gli Affari Regionali e le Autonomie della Presidenza del Consiglio dei Ministri e centro Ge.S.Di.Mont. – polo UNIMONT dell’Università degli Studi di Milano: Valorizzazione della biodiversità dei territori di montagna, con particolare riferimento all’agrobiodiversità e derivati: orizzonti di biogreen economy per la montagna
  • Italian Mountain Lab: Ricerca e Innovazione per l’Ambiente e i territori di Montagna
  • RELiVE L: buone pratiche per il recupero, la coltivazione e la valorizzazione di cultivar locali tradizionali lombarde
  • Accordo di collaborazione tra regione Lombardia e UNIMI-Ge.S.Di.Mont. per attività di ricerca scientifica ed applicata e di diffusione della conoscenza inerente al territorio montano lombardo
  • Accordo di Programma Miur per affermazione in Edolo del Centro di Eccellenza Università della Montagna prot. no. 386 1293-05/05/2011
  • Caratterizzazione di materie prime di produzioni agroalimentari tradizionali di montagna: ricerca scientifica sugli aspetti qualitativi, salutistici, di valorizzazione e sostenibilità ambientale delle produzioni agroalimentari di montagna

Subscribe to our newsletter